Színlap

Colm Tóibín
Mária testamentuma
Nagy Mari önálló estje„Mielőtt meghalok akarok még valamit a világtól. Nem sokat, de még valamit.” (részlet az előadásból)Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ? Milyen terhet hordoz az az anya, aki elengedte a fiát? Cserébe a világért. A világ megváltásáért. Elengedte-e egyáltalán? Mégis, mit jelent egy anyának, egy fia nélküli világ?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ anyukámmal az ír származású Colm Tóibín Mária testamentuma című kisregényén keresztül – mondja Viktor Balázs, aki édesanyját, Nagy Marit rendezi az előadásban.

A regény Szűz Máriáról, Jézus édesanyjáról szól, így elkerülhetetlen az elmélkedés a hitről és az egyházról is. Jézus és Mária történetét mindenki ismeri a keresztény világban, talán az egész világon, de az anya és a fiú történetéről keveset tudunk.

Tóibín az anya és fia kapcsolatát írja le a magányos anya szemszögéből. Az anya bűntudatát, fájdalmát. Az ismert történet vakfoltjait tölti meg élettel, „emberrel”. Mária hite mélyebb, mint bárkié. A fiában hisz.

Az előadás a Nemzeti Színházban készült. Az előadást a Tér 12 Kulturális Egyesület gondozza jelenleg.
(Kövessetek, támogassatok minket! Részletek az egyesület facebook oldalán)

Mária: Nagy Mari
A szöveget fordította: Bíró Yvette
A szöveget gondozta: Kautzky-Dallos Máté és Viktor Balázs
Az előadás szövegéért felelős: Nagy Mari és Viktor Balázs
Rendezte: Viktor Balázs
Külön Köszönet: Nemzeti Színháznak & Zsótér Sándornak