Irodalmi Ősz

Programsorozat

Változatos rendezvényekkel indítja 2023/2024-es évadát a Tér 12 Kulturális Egyesület. Az Irodalmi Ősz elnevezésű programsorozatban a szövegeké lesz a főszerep, de a színház és a fotóművészet rajongóinak is számos értékes pillanatot ígér a közel két hónapon át tartó eseménysor. 


A széria gerincét az erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjasok estjei képezik, melyek Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával, a Freeszfe Egyesület hallgatóival koprodukcióban valósulnak meg. A hat est egymástól éppúgy különbözni fog, mint a hat szerző, időnként a hagyományos felolvasáson és pódiumbeszélgetésen túl performatív elemek, a drámapedagógia által inspirált helyzetek színesítik az alkalmakat. Az estek helyszíne a Csányi utcai Apertúra Bázis.


Az Irodalmi Ősz szeptember 19-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, amelyet Fenyvesi Orsolya estje követ. Fenyvesi Orsolya költő, műfordító, a Babilon Kiadó szerkesztője. Eddig főleg képekben bővelkedő, eleven habzású lírájával hívta föl magára a figyelmet, ezúttal viszont mágikusan irizáló rövidprózáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az esten közreműködik Gálhidy Sára és Sahin-Tóth Sára.


A második alkalmon, szeptember 29-én Áfra János költő, szerkesztő, egyetemi oktató többszólamú versvilágába nyerhet bepillantás a publikum. A szövegeket Dauner Domonkos és Tóth Csongor prezentálja. Október 5-én Keresztury Tibor író, szerkesztő, újságíró estje következik, amelynek során kíméletlenül őszinte szépprózai munkáiból kaphatunk ízelítőt Bácsics Regina tálalásában. Október 12-én Zsille Gábor költő, műfordító, szerkesztő, polonista hol fanyarul szellemes, hol nyelvi leleményektől sziporkázó versei kerülnek új fénytörésbe. A szerző és a közönség játszótársa Lanstyák Ildi lesz. 


A sorozat utolsó előtti alkalmán, október 19-én András László író, az Egy medvekutató feljegyzései című kultregény szerzőjének műhelyébe leshetünk be. Szövegeit Fodor Orsi és Szántusz Noya kelti életre a színpadon. Az ösztöndíjasok bemutatkozása az elmúlt évek emblematikus költőegyéniségének, Erdős Virágnak estjével zárul október 26-án. Utánozhatatlan humorát és éleslátását Bezerédi Bendegúz és Zrínyifalvi Eszter tolmácsolja majd.


Az Irodalmi Ősz következő eseményére november 3-án kerül sor, Slezák Zsuzsi Történetek az archoz című fotókiállításának megnyitójával. A művész fényképeihez Viktor Balázs színész, rendező, a Tér 12 Egyesület alapító elnöke írt szövegeket, amelyek…

Az esemény IDŐPONTJA: 2023.11.03 - este 19.00 (HELYSZÍN: vagy a csányi utca 5 galéria.


A nagyszabású rendezvénysorozatot a háromnapos JövőKép Irodalmi Fesztivál tetőzi be november 9-e és 11-e között. A fesztivál kapcsán a Tér 12 drámapályázatot hirdet, amelyre 3–5 szereplős, 15–20 perces jelenetekkel lehet jelentkezni. A pályázat hívószava a JÖVŐ, illetve a KÉP, ezek valamelyikére kell reflektálniuk a beküldött műveknek, de a vállalkozó szelleműek akár egyazon írásba is beleszőhetik a két hívószót. Alapos előválogatást követően a kiválasztott pályamunkákat az Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra társulatának tagjai adják elő, felolvasószínházi formában. A fesztiválon, amelynek ismét csak az Apertúra Bázis ad otthont, az erzsébetvárosi ösztöndíjasokkal is újból találkozhatunk, a bemutatott jelenetek értékelésében ugyanis ők is részt fognak venni.